Nederland is druk bezig gebouwen te renoveren. Doel is het beter isoleren van woningen zodat we energie besparen. Emeritus hoogleraar bouwkunde Jos Lichtenberg aan de TU Eindhoven maakt zich zorgen over de manier waarop Nederland die renovaties aanpakt: “We gebruiken nu veel brandbaar materiaal.”
In totaal zijn er ruim 7,7 miljoen woningen in Nederland. Hoeveel van die woningen worden gerenoveerd? Lichtenberg maakte daarvan voor ZEMBLA een onderbouwde schatting. Hij heeft specifiek gekeken naar het aantal woningen in flatgebouwen, hoger dan dertien meter. Dat is een grens in de regelgeving, waarboven het moeilijk is om met een brandweerauto te blussen. De schatting wordt deze maand ook gepubliceerd in vakblad BouwTotaal.
Aantal woningen
Bij hoogbouw zijn er extra brandveiligheidsrisico’s. Daarom gelden ook specifieke brandveiligheidsregels voor hoge gebouwen. Lichtenberg bekeek voor zijn schatting een inventarisatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Zijn conclusie is dat er in Nederland de komende jaren ruim 500.000 woningen in flats gerenoveerd zullen worden. “Het overgrote deel zal aan de buitenkant worden aangepakt,” vertelt Lichtenberg. “Ik maak me zorgen over de manier waarop we die renovaties gaan aanpakken. We gebruiken nu namelijk veel brandbaar materiaal. Daarmee zouden we veel gebouwen die nu veilig zijn, dankzij bijvoorbeeld een bakstenen buitenkant, weleens onveilig kunnen gaan ‘inpakken’.”
Voorzichtige schatting
Lichtenberg gaat ervan uit dat de werkelijke cijfers hoger zullen uitvallen. In deze schatting zijn bijvoorbeeld nog geen kantoorgebouwen meegenomen die zijn omgebouwd tot (studenten)woningen. Hetzelfde geldt voor ziekenhuizen en zorgcentra. Lichtenberg: “Ook worden er de komende 20 jaar nog eens 500.000 nieuwe hoogbouwwoningen gebouwd. Daarbij moeten we ook veilige keuzes maken, die op basis van de huidige bouwtradities bepaald niet vanzelfsprekend zijn.”
Bron: zembla.bnnvara.nl