Brandveiligheid in zorginstellingen is een veelbesproken onderwerp. Dit komt omdat er in het verleden incidenten met grote gevolgen hebben plaatsgevonden. Denk bijvoorbeeld aan de brand in de Geinsche Hof. Deze incidenten toonden aan dat brandveiligheid een belangrijk onderwerp is voor een zorginstelling.
Daarom is mijn vraag: is uw zorginstelling brandveilig? Of zijn er zaken waar u nog geen duidelijkheid over heeft? Om u hierbij te helpen, publiceer ik een onderzoek dat inzage geeft in wat zorginstellingen doen om hun organisatie brandveilig te maken. Zij geven antwoord op uw vragen en helpen u bij het bestrijden van risico’s.
In het onderzoek dat ik ga publiceren, richt ik mij op kernvragen omtrent brandveiligheid in zorginstellingen. Kernvragen die zullen worden behandeld:
- Wat is de invloed van de algemene trends op de invulling van brandveiligheid in zorginstellingen?
- Welke risico’s kennen zorginstellingen rondom brandveiligheid?
- Welke maatregelen nemen zorginstellingen voor de invulling van het brandveiligheidsbeleid?
Trends en ontwikkelingen
Stel u werkt als verzorger in een zorginstelling en u bent één van de BHV-ers in uw zorginstelling. Het gebouw waar uw zorginstelling zich in bevindt, heeft ook aanleunwoningen waar andere ouderen wonen. Dan komt er een dag waarop brand uitbreekt in één van de aanleunwoningen. Is dit dan uw verantwoordelijkheid?
Dit is een veelvoorkomende vraag bij zorgorganisaties die zich bevinden in seniorencomplexen. Door het scheiden van wonen en zorg is er in een seniorencomplex een grotere diversiteit aan bewoners waarvan sommige wel en andere minder zelfredzaam zijn. Daarom bestaat er bij veel zorgorganisaties onduidelijkheid over de vraag hoever hun verantwoordelijkheid reikt ten aanzien van brandveiligheid.
Vragen zoals hierboven behandel ik in het onderzoek. Wij beseffen dat een trend of ontwikkeling een probleem of een vraag oproept. Vragen als “Hoe gaan we daar nu weer mee om?” en “Welke gevolgen ontstaan er bij deze trends?” zijn goede vragen waar een antwoord op moet komen.
Risico’s in uw zorginstelling
Eén van die problemen die een trend of ontwikkeling oproept, kan een risico zijn. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het risico dat demente ouderen heen en weer vliegen als er gemeld wordt dat er brand is. Of de aan de rolstoel gebonden cliënt die in geval van brand niet uit het pand kan komen, omdat er sprake is van zelfsluitende deuren. Hoe het ook zij; het is belangrijk om deze risico’s in kaart te brengen.
Met het onderzoek wil ik een duidelijk beeld schetsen van de verschillende risico’s die naar voren komen bij het invullen van een brandveiligheidsbeleid.
Maatregelen brandveiligheid zorginstelling
Wanneer ik daar een beeld van heb, benoem ik verschillende best practises die zorginstellingen ondernemen om de risico’s tegen te gaan. Hierdoor leert u welke risico’s binnen verschillende zorginstellingen spelen en hoe deze opgelost kunnen worden door best practises te gebruiken.
Bent u geïnteresseerd en wilt u deelnemen aan het onderzoek? Dan nodig ik u graag uit voor deelname aan het onderzoek.
Bron: alfagroup.nl